Marcos Byrd Biografi
- af Karsten Paulsen, redaktør på Brygge Bladet

"
Den amerikanske kunstner, Marcos Byrd, har efter en omflakkende tilværelse med baser i Alaska, Mexico og New York, tilsyneladende slået sig ned fast her i wonderful Copenhagen.
Marcos Byrd er en af den slags kunster der kan se. Hans skitser tegnes med tempo og stor præcision i stregen, så man siger:: Ja, sådan ser det ud. Ham kunne sættes på finansloven uden at få kunsthaderne på nakken. Men det er kun en' slags syn: Fra blyantsstregen til det som oftest acrylbemalede lærred transformeres den præcise skitse til noget helt andet. Personerne og stederne er stadig umiskendeligt sig selv, men nu som Marcos ser dem, dvs. med alle de træk rendyrket, som man skal ville se for at kunne se - selv betegner han sin kunst som "psykologisk og emotionelt ladet figurativ". Og uden tvivl står der noget på, spil i billederne, men fremhæves bør nu også den humor, som ofte lurer i hans på en gang skæve og loyale fortolkninger af virkeligheden.
Marcos er uddannet som kunstner i USA og Mexico og har siden 1981 udstillet talrige gange, vekslende mellem Mexico, NYC, og Danmark. Herhjemme har han, bl.a. udstillet på Charlottenborg samt på gallerier i Århus, Aalborg og Roskilde. Blandt hans mange offentlig værker er den omtalt HC Andersen Vægmaleri i Køge og hval motiver i Zoologisk Museum.
Ved siden af sine "egne" billeder, tjener Marcos til dagen og vejen som en efterspurgt og travl bestillingskunster indenfor portrætter og udsmykningsopgaver på godt og ondt. "Det har tvunget mig til at dyrke stilarter, som jeg ellers aldrig ville have nærmet mig til og at male hurtigt og præcist for at kunne betale mine regninger - og på den måde både skærpet min teknik og udviklet mit formsprog," fortæller han - "men også tvunget mig til at skulle lave rutinearbejder og deale med besværlige kunder, som ombestemmer sig på halvvejen, som vil have det hele lavet om, som ikke vil betale den aftalte pris osv. - de situationer giver ikke altid de mest inspirerede billeder". Det er muligt. Men hvad enten man ser Marcos mange udsmykninger af restauranter, offentlige institutioner og private rigmandshjem eller man ser hans eget kunst, så er man ikke tvivl - når man først kender hans stil, så genkender man hans billeder, hvor man støder på dem. Han har et syn på tinger som er hans eget.
Sammenløbende med den visuelle kunst, komponere og synger Byrd, spiller klaver og guitar og skriver. Guardian Press, i NYC udgave en 60 sider essay illustreret og skrevet af Byrd. I New York City, blev han belønnet med the Samuel Rubin Foundation legat. Prisen for Humanity Award for Visuel Arts fik Byrd i Abraham Baldwin College, Georgia. Her i Danmark, er han ved at lægge sidste hånd på novellesamling, Djævel Råd, og Cd/en, Rough Cuts".